Resultaten Maai Mei Niet Nederland 2023

Resultaten Maai Mei Niet Nederland 2023

Geweldig nieuws over de resultaten van Maai Mei Niet 2023! Deze actie heeft enorm veel belangstelling gekregen en het is fantastisch om te zien hoeveel mensen hebben deelgenomen. Door je gazon niet te maaien in de maand mei, hebben we prachtige bloemen kunnen verwelkomen die voedsel bieden aan bijen, vlinders en andere insecten.

Maar liefst 840.000 vierkante meter aan gazons heeft zich aangemeld voor deze actie. Dat is echt indrukwekkend! De deelnemers hebben begin juni de bloemen geteld en op basis daarvan is er een persoonlijke nectarscore per gazon berekend. In totaal zijn er meer dan 11.000 bloemen geteld in de telvakken van 1 vierkante meter. Dat is echt een geweldige prestatie!

Gemiddeld is er een productie van 30 milligram per vierkante meter gerealiseerd. Als we dat bij elkaar optellen, heeft dit voedsel gegeven aan meer dan 2,5 miljoen honingbijen! Maar laten we niet vergeten dat dit aantal veel hoger is, omdat de meeste wilde bijen kleiner zijn dan honingbijen en dus ook hebben geprofiteerd van dit voedselaanbod.

En alsof dat nog niet genoeg is, hebben maar liefst 22 gemeenten deze actie opgepakt. Ze zijn begonnen met een gefaseerd maaibeheer, waarbij ze delen van het gras wel en niet maaien om meer bloemen te laten groeien. Dit is echt een geweldige inzet van deze gemeenten om onze leefomgeving nog bloemrijker te maken.

En laten we niet vergeten dat de Paardenbloem dit jaar opnieuw de nectarkampioen is! Wat een prachtige bloem om te zien en een geweldige bron van voedsel voor onze bestuivende insecten.

We hopen dat deze actie mensen inspireert om volgend jaar ook mee te doen. Als je jaar na jaar blijft meedoen en het gemaaid gras afvoert, zal je gazon steeds bloemrijker worden. Laten we nu alvast uitkijken naar volgend jaar, want het is zo belangrijk om meer voedsel te bieden aan de bijen, vlinders en andere bedreigde insecten.

Tot slot willen we graag de top 10 planten met jullie delen qua nectarproductie:

  1.  Paardenbloem
  2. Kruipend Zenegroen
  3. Hondsdraf
  4. Witte klaver
  5. Gewone margriet
  6. Gewoon biggenkruid
  7. Knoopkruid
  8. Madeliefje
  9. Gewone brunel
  10. Kruipende boterbloem

Wat een prachtige variatie aan bloemen! Laten we samen blijven streven naar een nog kleurrijkere en bloemrijke toekomst voor onze geliefde bestuivende insecten.

Dank aan alle deelnemers voor het meedoen en het tellen van de bloemen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen