Tips van Velt: Wat te doen na mei met je gazon?

Tips van Velt: Wat te doen na mei met je gazon?

Tijdens Maai Mei Niet maaiden wij niet. Heel wat bloemen, bijen en vlinders sieren nu onze tuinen. Een levendige tuin blijkt dus niet moeilijk te zijn. Hoe nu verder met het gazon om blijvend goed te doen voor insecten en andere dieren? Ga aan de slag met onze tips:

    Speel met lengtes

Om zoveel mogelijk planten en dieren te plezieren, speel je best met de lengtes van het gras. Waar je zit en loopt, houd je het gras kort, maar andere stukken kun je laten uitgroeien. Waar je om de 3 à 4 weken maait, zullen nectarkampioenen zoals witte klaver floreren. Door niet elke week te maaien kun je tot wel 10 maal meer bijen aantrekken.

    Maai gefaseerd terug

Is het gras heel erg lang? Ga er dan een eerste keer over met een sikkel of handzeis bij kleine stukken. Indien het om grote stukken gaat, gebruik dan een motorzeis. Wat ook kan, is halve stroken per keer maaien, zo overbelast je de grasmachine niet.

    Plant biologische bloembollen

Fleur je gazon op met nog meer bloemenpracht door het aanplanten van voorjaarsbloeiende bloembollen. Heel wat bolgewassen zoals krokussen, narcissen en blauwe druifjes bloeien vroeg in de lente en vormen zo het eerste krachtvoer voor heel wat insecten. De insecten slaan aan het smullen terwijl jij geniet van een fleurig lentetapijt.

    Ga voor een bloemenweide

Heb je een stuk in je gazon waar je weinig komt? Laat dit dan langer met rust en maai bijvoorbeeld maar 2 keer per jaar. Heel wat planten in het gras krijgen hierdoor de kans om te gaan bloeien waardoor je een bloemengrasland of bloemenweide krijgt. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels. Deze insecten lokken op hun beurt tal van vogels, kikkers en  egels.Over de schrijver
Reactie plaatsen