Oog voor de natuur: Woerden laat in mei de grasmaaier staan

Oog voor de natuur: Woerden laat in mei de grasmaaier staan

De gemeente gaat in de maand mei een gedeelte van haar gazons niet of minder maaien, zodat bloemen en planten beter groeien. Hierdoor ontstaat een rijk leefgebied voor bijen en vlinders en dat is goed voor de biodiversiteit. Achteraf onderzoekt de gemeente hoe bewoners reageren op het nieuwe maaibeleid.

De pilot is geïnspireerd op de landelijke actie Maai-Mei-Niet, die georganiseerd wordt door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland. Wethouder Ad de Regt is blij met dit initiatief vanuit de raad: “Zo kunnen we weer een volgende stap zetten om Woerden groener te maken en meer ruimte te geven voor biodiversiteit in een stedelijke omgeving. Ik hoop dat veel inwoners en ondernemers met grote groenoppervlakten zullen volgen!”

Minder maaien heeft voordelen

Bloemen en planten krijgen beter de kans om te bloeien en te groeien, waardoor een rijk leefgebied ontstaat voor verschillende insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Die insecten dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels of andere dieren. Zo blijft het ecosysteem in balans. Bovendien draagt het niet of minder maaien bij aan vermindering van de negatieve effecten van de klimaatverandering.

Een groen gazon is namelijk beter in staat tot het opslaan van CO2 en het opvangen en vasthouden van regenwater. Ook is een groen gazon beter bestand tegen hitte en droogte.

Bron Woerdense courant

Over de schrijver
Reactie plaatsen