Persbericht Maai Mei Niet

Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek roepen op minder te maaien


MaaiMeiNiet: Ook Nederland gaan we in mei minder maaien 


In de afgelopen jaren is een groot deel van de insecten verdwenen. Als we op dezelfde manier doorgaan, blijven er binnen korte tijd geen insecten meer over. De grasmaaier grotendeels in de schuur laten staan, levert een belangrijke bijdrage aan behoud en versterking van de biodiversiteit in Nederland. Daarom willen de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek samen met professionals en inwoners naar een ander maaibeheer waarin minder vaak wordt gemaaid.

In een kortgewiekt, knalgroen gazon krijgen planten en bloemen geen kans om te bloeien en vinden bestuivers zoals bijen en vlinders geen voedsel. Daarom roepen Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek tijdens de campagne Maai Mei Niet iedereen in Nederland iedereen op om minder te maaien, omdat dit goed voor de flora en fauna is.

Gefaseerd maaien

Vooral in het voorjaar is het van belang om het grootschalige maaien nog even uit te stellen. Je kunt al tot tien keer meer bijen aantrekken in je gazon door het niet elke week te maaien, maar om de drie of vier weken. Het is niet zo dat helemaal niet maaien altijd het beste resultaat levert. Je kunt bijvoorbeeld gefaseerd maaien, waarbij je elke keer een gedeelte met bloeiende planten laat staan. Ook gemeenten denken daar over na en maaien bijvoorbeeld slechts een deel van de berm langs het fietspad.

Meedoen

Iedereen kan meedoen, simpelweg door niets te doen. Je kunt zelf een gedeelte van je gazon laten staan om vlinders, vogels, bijen en andere insecten te helpen overleven. Laat ook stoepplantjes die her en der opkomen staan. Wist je dat bijvoorbeeld de paardenbloem een welkome voedselbron is?

Nectarscore berekenen

Ben je benieuwd hoeveel nectar jouw niet-gemaaide gazon per dag produceert?  Meld je gazon aan via de website en ontvang leuke tips om je te helpen. Tel eind mei jouw planten in een vierkante meter van je gazon. Deze geef je aan ons door, waarmee wij jouw nectarscore berekenen. Met alle resultaten van Nederland weten we na deze maand wat er groeit in onze omgeving en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven.

Initiatiefnemers 

Maai Mei Niet Nederland is een campagne van de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek, met steun van KULeuven. Met deze campagne worden inwoners, bedrijven en lokale overheden aangemoedigd om het gras in hun tuin of in de openbare ruimte te laten groeien. Zo vinden bestuivers als bijen en vlinders makkelijker voedsel en versterken we samen de biodiversiteit.

De campagne is eerder succesvol geïntroduceerd in Engeland (No Mow May) en België (Maai Mei Niet van Knack).


Over de schrijver