Veel gestelde vragen van particulieren

Wat is Maai Mei Niet?

Maai Mei Niet wil saaie grasmatten omtoveren tot bijenoases vol bloemen. Ook jouw gazon kan meedoen, want wist je dat er meer planten in je gazon zitten dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon in bloei laat komen. Daar profiteren bijen en vlinders van.

Hoe doe ik mee?

Maai Mei Niet is de eenvoudigste actie allertijden, want je hoeft er letterlijk niets voor te doen: steek je handen vooral niet uit de mouwen, laat je grasmaaier staan en doe iets goed voor de bijen! Meld je aan via de Doe mee pagina

Wat is de nectarscore en hoe wordt die berekend?

De nectarscore drukt uit hoeveel nectarsuiker jouw gazon per dag produceert.

Wij tellen de nectarscores op van elke plant die jij telt in je ene vierkante meter lang gras. Dat resultaat vermenigvuldigen we met het aantal vierkante meters dat je hebt laten groeien en bloeien. Zo weet je hoeveel nectar jouw niet-gemaaide gazon per dag produceert voor bijen, vlinders en andere bestuivers.

Ik herken een bloem niet?

Kijk rustig op de pagina Bloemen tellen en klik op de knop plantbeschrijvingen van de plant die er het meest op lijkt en bekijk de video op Flora van Nederland.

Hoe tel ik de bloemen?

De telmethode staat uitgelegd op de Bloemen tellen pagina en in het telformulier datje op die pagina kunt downloaden.

Ik heb een lage nectarscore, hoe kan ik die verbeteren?

Kijk op de pagina Creatief met gras en de biodiversiteit pagina voor allerlei tips.

                 

Zit jouw vraag hier niet bij?

Steun deze actie met een donatie

We vragen bewust geen financiële bijdrage voor deelname, echter aan deze actie zijn wel kosten verbonden. We zouden het op prijs stellen als mensen een (kleine) gift zouden willen doen. Opbrengsten worden gebruikt ter dekking van de gemaakte kosten.