Weet jij hoeveel bijen jouw gazon van voedsel heeft voorzien?

Weet jij hoeveel bijen jouw gazon van voedsel heeft voorzien?

Prachtig dat je in de maand mei je gazon niet hebt gemaaid. Als het goed is bloeien er al diverse soorten.

Deze bloemen worden bezocht door bijen, zweefvliegen en andere insecten. Op een makkelijke manier (je maaimachine in de schuur laten) help je deze insecten aan voedsel. Iets dat ze hard nodig hebben want meer dan de helft van de bijensoorten zijn bedreigd. Voor zweefvliegen geldt hetzelfde.

Het is leuk om te weten wat jij hebt bereikt met jouw niet gemaaide gazon. En dat kan dankzij onze hulp.

Bezoek op www.maaimeiniet.nl de pagina Hoe tel ik. Daarop staan de soorten afgebeeld en beschreven die mogelijk in jouw gazon voorkomen. Op deze pagina kun je ook deze plantbeschrijvingen downloaden en het telformulier downloaden.

Zoek in de week vanaf eind mei een stuk van je gazon uit waarin zoveel mogelijk soorten bloemen voorkomen. Zet dan een stuk van 1 *1 meter uit. Tel alleen binnen deze 1 m2 volgens de instructies (soms aantal bloemen, soms aantal bloemhoofdjes, soms aantal planten) en noteer dat op de lijst. Het kan zijn dat je bloemen in je gazon ziet die niet op de lijst staan. Dit komt omdat we alleen soorten hebben gekozen die in haast alle gazons kunnen voorkomen.

Ga weer naar de pagina Hoe tel ik. Klik op de knop Vul dit online formulier in en vul dit formulier volledig in. LET OP stuur je gegevens in voor 8 juni.! 

Wij gaan aan de gang om te berekenen hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd en hoeveel bijen je daarmee van voedsel hebt voorzien. Als alle resultaten binnen zijn zullen we de totale resultaten van Nederland bekend maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen